VIC+Zegveld+experimenteert+met+wilde+rijst
Nieuws
© VIC Zegveld

VIC Zegveld experimenteert met wilde rijst

Veenweiden Innovatiecentrum (VIC) Zegveld is deze maand gestart met de teelt van wilde rijst en lisdodde. Deze nieuwe teelten, naast riet, wilg en miscanthus, zijn mogelijk alternatieven voor grasland op melkveebedrijven.

VIC Zegveld, het Louis Bolk Instituut en Radboud Universiteit Nijmegen onderzoeken de mogelijkheden van deze nieuwe gewassen op landbouwpercelen met een te hoog waterpeil. Dat doen ze omdat grasproductie hier moeilijk wordt.

Binnen project Veen, Voer en Verder kijken onderzoekers naar teelt, opbrengst, voederwaarde voor melkvee en mogelijkheden voor andere toepassingen.

Voorbeelden daarvan zijn onder meer isolatiemateriaal en inhoudsstoffen voor geneesmiddelen. Ook zijn pilots gestart met cranberries en visteelt.

Bodemdaling

Om bodemdaling te voorkomen en de CO2-uitstoot te verminderen, wordt in delen van het veenweidegebied het waterpeil niet meer verlaagd, maar stabiel gehouden of zelfs verhoogd.

Hierdoor is het voor melkveehouders moeilijk om voldoende grasproductie van hun weiden te halen.

Alternatieve teelten

Samen met de sector wordt gezocht naar alternatieve teelten die passen in dit bijzondere gebied en bruikbaar zijn voor de melkveehouderij. Zo kan de melkveehouderij producent en cultuurdrager blijven in het veenweidegebied.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer