Kruiden+goed+voor+gras+en+koe+%28video%29
Nieuws
© VIC

Kruiden goed voor gras en koe (video)

Kruiden in het grasland dragen bij aan de grasgroei, de biodiversiteit en de gezondheid van de koe. Dat zei Jan-Paul Wagenaar, afdelingshoofd Landbouw van het Louis Bolk Instituut gisteren tijdens de innovatiedag 'Blik op de wei' op het KTC Zegveld.

Daar worden op dit moment proeven gedaan met diverse soorten kruiden in het grasland. Het gaat dan onder meer om verschillende soorten grassen, boterbloemen en diverse soorten klavers en smalle weegbree.

In zijn presentatie somde hij een reeks voordelen voor de melkveehouderij op om kruiden of mengsels door het gras te zaaien. Ook noemde hij beperkingen. 'Voor een goed effect moet je een behoorlijk aandeel kruiden in het grasland hebben.'

Effectief

Toch zijn kruiden effectief. 'Doordat ze anders wortelen kunnen ze bij mineralen in de bodem komen waar graswortels niet bij kunnen en zo voedingsstoffen naar boven halen.' Ook voor de bodem en het grasgroei heeft dat een positief effect, omdat het draagvlak van een weideperceel verbetert.

Daarnaast leveren ze een grote bijdrage aan de biodiversiteit, boven als onder de grond. Wagenaar: 'Voor insecten is het belangrijk stuifmeel te hebben als voeding en die insecten zijn weer voedsel voor weidevogels. Dus in die zin zijn ze ook waardevol.'

Laagdrempelig

'Dat betekent niet dat je je hele perceel vol moet zetten met kruiden', voegt hij eraan toe. 'Maar ik denk dat er op elk bedrijf wel stroken en percelen zijn waar je dat met weinig moeite kan toepassen. Dan kan je laagdrempelig met kruiden een verschil maken in je bedrijfsvoering.'

Ook kunnen kruiden goed zijn voor het melkvee al is het lastig dat een-op-een door te vertalen in diergezondheid en productie, stelt Wagenaar. 'Dat zouden we graag willen, maar wat voor ons belangrijk is, is dat die kruiden de mogelijkheid aan de koe geven op momenten mineralen op te nemen die bijdragen aan de gezondheid en productie van de koe.'

Saladebuffet

Melkveehouder Wim Habben Jansen in Alphen aan den Rijn heeft na de droge zomer van 2013 zo'n 6 hectare van zijn grasland doorgezaaid met een 'saladebuffet'. Hij heeft een bedrijf met 100 melkkoeien en totaal 50 hectare veengrond.

'Vooral de klavers en smalle weegbree kwamen goed op. Zo is het de bedoeling een gezond buffet aan de koe aan te bieden. Er zitten klavers bij die ook beter tegen de droogte kunnen', aldus Jansen.

Groeiseizoen verlengen

Daarnaast kan de melkveehouder het groeiseizoen verlengen en een gelijkmatige productie halen door het seizoen heen. 'In het voorjaar zijn er al grassen en kruiden die het goed doen. Wanneer het zomer is, zijn er weer andere grassen en kruiden die het goed doen. Idem dito in het najaar.'

Uitbreiden van zijn percelen met het saladebuffet is lastig, aldus Jansen. 'Het is een relatief duur mengsel. Onder deze melkprijzen kan je beter een goed management toepassen op je grasland. Maar als er andere tijden aanbreken en er is een perceel aan vernieuwing toe, dan gaat er zeker wel weer een saladebuffet mengsel in.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer