Weiland+vol+bagger+door+lange+armspuit
Nieuws
© Mike Schellart

Weiland vol bagger door lange armspuit

Melkveehouder Jaco de Groot uit Kamerik heeft samen met zijn broer Jan-Willem een baggerspuit ontwikkeld met een arm van 24 meter breed.

De baggerspuit werd dinsdag tijdens de vakdag 'Blik op de wei' op KTC Zegveld gedemonstreerd. De broers hebben een bestaande baggerspuit uitgebreid met een lange buis en drie ketsplaten.

De arm is nu 24 meter lang met drie sproeikoppen, elk om de 8 meter. 'Daarbij spuit de giertank ook nog eens 8 meter breed.'

Daarmee kan De Groot makkelijk in een keer tot het midden van de percelen komen. 'Bijna alle percelen zijn hier in het westelijk veenweidegebied 50 meter breed of smaller. Dus kunnen we alle percelen spuiten.'

Voordelen

De spuit heeft twee voordelen. 'We kunnen beter de bagger uit het water verdelen als we mest uitrijden of in de zomer als het droog', zegt de De Groot. 'En we denken dat het minder vermogen vraagt en meer capaciteit hebben. Dat is weer dieselbesparing.'

De komende tijd gaan de broers De Groot de baggerspuit verder ontwikkelen. 'Dit is pas de tweede keer dat we de spuit testen. Hij blijft nu staan. De eerste keer viel die op zijn kant', vertelt Jaco de Groot. 'Dat hoort erbij als je iets nieuws ontwikkelt. Dat is altijd spannend.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer