Werkgevers nemen actie tegen oneerlijk werk

De Europese werkgeversorganisaties in de agrarische sector vinden dat actie nodig is om eerlijk werk en goed werkgeverschap te bevorderen.

Werkgevers+nemen+actie+tegen+oneerlijk+werk
© Nieuwe Oogst

Dat bleek tijdens een COPA-conferentie over ‘decent work’ (eerlijk werk), die het afgelopen weekeinde is Amsterdam is gehouden. Met hun stellingname willen ze laten zien dat de strijd tegen oneerlijk werk en sociale fraude geen exclusief terrein van vakbonden en opsporende en justitiële instanties van overheden.

Met de conclusies en aanbevelingen wil de Sociale Commissie van Copa, de koepel van landbouworganisaties in de Europese Unie, verder aan de slag richting agrarische ondernemers maar ook naar Europese en nationale overheden en instellingen.

Sociale fraude

De landbouworganisaties wijzen alle praktijken van oneerlijk werk en sociale fraude op nationaal en internationaal niveau af. Ze leiden immers tot scheve en oneerlijke concurrentie met bedrijven, die wél volgens de regels werken. Ook de positie van de betrokken werknemers wordt negatief beïnvloed en daarmee vaak ook de hoogte van hun loon.

Minister Lodewijk Asscher (SZW) gaf als gastspreker aan wat in het kader 'decent work' moet gebeuren. Hierbij staat het bevorderen van het gelijke speelveld in EU, ook op sociaal terrein, in het belang van werkgevers en werknemers centraal.

Hij gaf blijk van waardering voor de Copa-commissie, die problemen EU-breed adresseert en nadenkt over manieren om oneerlijk werk aan te pakken. Volgens hem kan dat alleen als ook sociale partners hun verantwoordelijkheid nemen: zij kennen de praktijk, de belangen en de spelers in het veld.

Wettelijk minimumloon

Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland gaf onomwonden aan wat zijn agenda in politiek Den Haag en Brussel is: het bevorderen van een gelijk speelveld op sociaal terrein in de EU. Hiertoe dient in alle lidstaten een wettelijk minimumloon ingevoerd te worden, gekoppeld aan hun welvaartsniveau in de betrokken landen.

Een open, interne markt is sterk verbonden met wat op sociaal terrein tussen de EU-landen wordt afgestemd. Dit bevordert ook vormen van detachering, die zijn gebaseerd op meer gelijke voorwaarden voor dienstverleners voor arbeid. De Europese Commissie heeft hiervoor onlangs voorstellen gedaan, waar Copa nog een reactie op zal geven.

Effectievere regels

Een van de gezamenlijk conclusies in Amsterdam was dat niet meer regels en voorschriften nodig zijn, maar juist effectievere regels die goed inspelen op de praktijk. Tegenover ‘eerlijk werk’ staat fraude, onderbetaling van personeel, ondeugdelijke arbeidsomstandigheden in alle EU-landen.

De aanpak ervan begint bij scherpe definities van eerlijk werk en sancties bij overtredingen. De conclusies en aanbevelingen worden in Copa-verband nog verder uitgewerkt.

Belangrijk is vervolgens hoe Brusselse en nationale regels zich tot elkaar verhouden en wat private organisaties zelf ‘vanaf de werkvloer’ met elkaar regelen en afspreken, bijvoorbeeld in cao’s, afspraken over arbeidsomstandigheden, huisvesting en dergelijke.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 8°
    20 %
  • Donderdag
    13° / 7°
    20 %
  • Vrijdag
    12° / 7°
    70 %
Meer weer