EU: oneerlijke handel aanpakken

De Europese Commissie vindt dat lidstaten van de Europese Unie (EU) naar nieuwe manieren moeten kijken om oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen aan te pakken.

EU%3A+oneerlijke+handel+aanpakken
©

Kleine bedrijven in de voedselketen moeten meer beschermd worden tegen hun veel grotere handelspartners. Het aantal producten dat via één partij bij de consument terechtkomt, neemt toe, stelt de Europese Commissie.

Dat dan ertoe leiden dat kleinere leveranciers onder druk worden gezet door grote supermarkten of multinationals. Bijvoorbeeld om akkoord te gaan met onredelijke kortingen of betalingstermijnen.

Adequate regelgeving

'De Europese lidstaten moeten ervoor zorgen dat er adequate regelgeving voorhanden is om oneerlijke handelspraktijken tegen te gaan', zegt Michel Barnier van de Europese Commissie.

In Nederland loop tot september 2014 een proef met het naleven van eerlijke handelspraktijken in de agrofoodsector. De deelnemers zijn LTO Nederland, CBL (supermarkten) en FNLI (levensmiddelenindustrie).

Gedragscode

Een flink aantal supermarkten heeft zich al geregistreerd voor de Europese Supply Chain Initiative, wat inhoudt dat hun bedrijfsvoering in lijn is met de gedragscode. Vanuit de agrarische sector hebben alleen Fruitmasters en Friesland Campina zich geregistreerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer