Raadsleden+voelen+natuur+Bodegraven+Noord
Nieuws
© Pim Mul

Raadsleden voelen natuur Bodegraven Noord

Een grote groep raadsleden van gemeente Bodegraven-Reeuwijk nam zaterdagmiddag een kijkje in polder Bodegraven Noord, waar een natuurontwikkelingsproject is gepland.

Natuurmonumenten wil een natuurverbinding aanleggen door circa 300 hectare weidegrond af te plaggen om zo meer natuur te ontwikkelen. De boerenprotestgroep liet de raadsleden een kijkje nemen in de polder.

'Zij zagen tijdens een vier uur durende wandeling de twee afgeplagde proefpercelen en een aantal mooie boerensloten met veel zeldzame planten', vertelt woordvoerder Kees van Veldhuizen namens de actievoerders.

Pitrus

Door het afplaggen ontstaat voornamelijk pitrusriet en lisdodde in massale hoeveelheden, blijkt uit de proefpercelen. 'Dat zijn niet de gewenste natuurdoelen. Verder zitten er veel nadelen aan het plan, doordat de boeren veel grasland elders moeten vinden', aldus Van Veldhuizen.

Het neveneffect van de grootschalige afplagging zal zijn dat de boeren gaan intensiveren, mest moet afvoeren naar elders en voer moeten aanvoeren, met het nodige extra landbouwverkeer tot gevolg, vrezen de boeren.

Bestemmingsplan

Alle fracties waren vertegenwoordigd met minstens één raadslid. Zij keken met interesse rond in de polder, maar gaven nog geen standpunten af.

De benodigde bestemmingsplanwijziging voor het afplaggen is bij mondelinge toezegging uitgesteld. Waarschijnlijk valt het besluit in de herfst.

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
Meer weer