Bodegraven-Noord nog 'onbetaalbaar'

De aanleg van 350 hectare Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in Polder Bodegraven-Noord is niet te betalen en daarmee niet haalbaar.

Bodegraven%2DNoord+nog+%27onbetaalbaar%27
© HDSR

Dat stelt LTO Noord in een reactie op het voorontwerp-bestemmingsplan buitengebied Bodegraven Noord. Gemeente Bodegraven-Reeuwijk concludeert daarin dat de natuur in de veenweidepolder als haalbaar en economisch uitvoerbaar kan worden beschouwd.

LTO Noord Bodegraven en omstreken zet daar grote vraagtekens bij. Immers, provincie Zuid-Holland heeft vorig jaar bij de herijking van de EHS vastgesteld dat 30 procent van het benodigde bedrag voor de aanleg van natuur opgehoest moet worden door 'derden' of door het goedkoper uitvoeren van de plannen.

Onderbouwd

'Op geen enkele wijze is onderbouwd welke 'derde' voor welk bedrag garant staat en in hoeverre het mogelijk is de plannen dermate goedkoper uit te voeren', zegt beleidsadviseur Andries Middag.

LTO stelt in haar recatie op het bestemmingsplan dat de gemeente alsnog de financiële onderbouwing rond moet krijgen of het natuurplan aan te passen.

Agrarisch

Polder Bodegraven-Noord tussen de Meije en de Oude Rijn behelst 1800 hectare met circa zestig veehouders. Het staat bekend als een van de grootste polders van Zuid-Holland. De 350 hectare wil Bodegraven inrichten als weidevogelgebied. Dat is voldoende om de doelstellingen van de EHS te realiseren.

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk bestemt de hele polder vooralsnog als agrarisch, in afwachting van de definitieve begrenzing van de EHS. Daarna moet de bestemming via een wijzigingsplan worden omgezet in natuur.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer