Gelderse+zorgen+over+afvaldumpingen+natuur
Nieuws
© nipamilieu.nl

Gelderse zorgen over afvaldumpingen natuur

Gelderse grondbezitters trekken aan de bel over de toename van afvaldumpingen in het landelijk gebied. Het aantal dumpingen neemt fors toe en de veiligheid staat onder druk. LTO Noord Gelderland is mede-ondertekenaar van een brandbrief aan de provincie.

'We hebben steeds meer last van afvalstortingen', zegt vicevoorzitter Dirk Dekker van LTO Noord Gelderland. Het gaat daarbij onder meer om afval van drugslaboratoria en wietplantages, maar ook de illegale dump van asbest neemt toe.

'De afvalstortingen treffen zowel de beheerders van natuur- en recreatieterreinen als agrarische ondernemers, vandaar dat ze samen aan de bel trekken.

Opruimkosten

Het Rijk betaalt mee om drugsafval op te ruimen, maar die tegemoetkoming bedraagt 50 procent van de opruimkosten. De andere helft is voor de grondbezitters. Die vinden dat ze zo moeten opdraaien voor de kosten van een maatschappelijk probleem.

Om de dumpingen te voorkomen, is meer toezicht nodig, stellen de grondbezitters. Dekker: 'Het toezicht schiet nu te kort. Je kunt dat de Buitengewoon Opsporingsambtenaar niet kwalijk nemen, maar wel hun opdrachtgever: de provincie'.

'In feite pleiten we voor de terugkeer van de ouderwetse boswachter, die het recht heeft om een bon uit te schrijven als dat nodig is.'

Weer

 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  19° / 10°
  40 %
 • Maandag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer