Industrie blij met motie reststoffen

De levensmiddelenindustrie is tevreden met de motie voor het toekennen van een einde-afval-status voor herwonnen nutriënten uit reststromen, zoals fosfaat.

Industrie+blij+met+motie+reststoffen
© Peter Smit

Dinsdag nam de Tweede Kamer een motie aan van Remco Dijkstra (VVD) en Agnes Mulder (CDA), waarin het kabinet wordt opgeroepen zich in te spannen voor de herwonnen nutriënten uit reststromen.

Een einde-afval-status maakt internationale handel in deze nutriënten eenvoudiger, waardoor de businesscase voor recycling ervan verbetert. Herwinning en hergebruik van onder meer fosfaat is cruciaal voor verduurzaming van de voedselproductie, waarin kostbare en eindige nutriënten niet zomaar verloren kunnen gaan, aldus brancheorganisatie FNLI.

Green Deal

Ook de vorige week ondertekende internationale Green Deal waarmee de North Sea Resources Roundabout werd opgericht, is volgens de FNLI een grote stap vooruit in het streven naar een circulaire economie.

Landen rondom de Noordzee gaan samenwerken om handel in grondstoffen, bijproducten en reststromen te vereenvoudigen. Hiervoor moeten wettelijke belemmeringen worden opgeheven en de interpretatie van afvalwetgeving beter op elkaar worden afgestemd.

De FNLI ondersteunt dit initiatief en verwacht dat dit ook voor een aantal reststromen uit de agrifoodketen een belangrijke verbetering teweeg kan brengen. Wel moeten volgens de industrie nog de nodige stappen worden gezet.

Nog te vaak worden waardevolle organische materialen uit de agrifoodketen door de overheid als afvalstof bestempeld, waardoor hoogwaardig gebruik bemoeilijk wordt. Dit geldt niet alleen voor fosfaat.

Belemmeringen

De FNLI wil het momentum dat nu op nationaal en Europees niveau zichtbaar is optimaal benutten om zoveel mogelijk belemmeringen voor de verdere ontwikkeling van een circulaire economie op te heffen. De levensmiddelenindustrie roept het kabinet dan ook op zich in Brussel in te zetten op continue verbetering van wetgeving en beleid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer