Denen+halen+Nitraatrichtlijn+niet
Nieuws
© 123RF Globalstock

Denen halen Nitraatrichtlijn niet

Denemarken moet zich net als Duitsland verantwoorden voor het Europees Hof van Justitie voor een te laks mestbeleid. Dat dreigt te leiden tot het niet naleven van de Nitraatrichtlijn. Denemarken komt er voorlopig met een waarschuwing van af.

De Europese Commissie lijkt er weinig vertrouwen in te hebben dat het met de waterkwaliteit in een aantal landen met een intensieve landbouwsector goed komt. Duitsland wordt na eerdere waarschuwingen voor het Europees Hof van Justitie gedaagd, meldt het Vlaams infocentrum Vilt.

Eerste waarschuwing

In Denemarken is een bijsturing van het mestbeleid nog niet zo dwingend en urgent als in Duitsland, maar het land ontving wel een eerste waarschuwing van de Europese Commissie. Die vindt dat de bemestingsnormen in Denemarken nog te ruim zijn, want er spoelt nog te veel stikstof uit naar het water.

Met de bemestingsnormen die momenteel gehanteerd worden, kunnen Deense boeren al geen optimale gewasopbrengsten meer nastreven. De landbouwlobby klaagt dit al lang aan omdat er ieder jaar 240 miljoen euro aan gewasopbrengsten verloren gaan.

Beleid onvoldoende

Politiek werd de discussie over het Deense landbouw- en milieubeleid de voorbije maanden op de spits gedreven Er werd al gevreesd dat Europa geen genoegen zou nemen met het Deense beleid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer