Mestvergisters lossen mestprobleem (nog) niet op

Mestvergisters+lossen+mestprobleem+%28nog%29+niet+op
© Dairy campus

1Waarom komt FrieslandCampina nu met het plan voor de mestvergisters?

Het zuivelconcern erkent dat mest een probleem is dat het groene imago van de zuivelsector schaadt. Het plan komt voort uit de afspraken die zijn gemaakt voor een klimaatneutrale groei van de melkveehouderij en de verduurzaming van de zuivelketen. Bovendien biedt het ten opzichte van de concurrentie een commercieel voordeel als melk een lage 'footprint' heeft. Veel supermarktketens streven naar een zo laag mogelijke uitstoot bij de productie van hun assortiment.

2Staan mestvergisters niet haaks op het streven naar meer weidegang?

Koeien staan niet het hele jaar in de weide, zegt FrieslandCampina, dus komt er genoeg mest in de tanks om de vergisters te voeden. Een combinatie tussen weidegang en mestvergisting is mogelijk, stelt het concern. LTO Nederland wijst op de ervaring die is opgedaan in pilotprojecten. Daarbij leveren installaties het hoogste rendement met verse mest. Hier zit dus wel een spanningsveld.

3Lossen mestvergisters het mestprobleem op?

Vanuit klimaatoogpunt kan een mestvergister de uitstoot van broeikasgassen fors verminderen. Voordeel voor boeren is dat ze daarbij kunnen besparen op de energierekening. Nadeel is dat ze nog wel met het restproduct vol mineralen blijven zitten. Daarvoor zijn de afzetmogelijkheden nog te gering. Ook het economisch rendabel maken van de installaties is nog niet rond. Boeren moeten een marktconforme prijs ontvangen voor de energie die ze aan het elektriciteitsnet leveren.

4Komt er een oplossing voor het mineralenconcentraat?

Eind mei komen de Europese Landbouwministers naar Nederland in het kader van het EU-voorzitterschap van Nederland. Hierbij zal zeker gesproken worden ver de inzet van mineraalconcentraat als kunstmestvervanger. Voor Nederland staat dit hoog op de agenda.

5Wat is het meest ideale plaatje?

Het plan van FrieslandCampina kost een slordige 300 miljoen euro. Een investering in de doorontwikkeling om de mest geschikt te maken als kunstmestvervanger zou de sector verder helpen. Goed nieuws is wel dat de zuivelketen meedenkt over klimaat en mest. Dit kan helpen om de politiek te winnen voor een andere kijk op het mestvraagstuk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer