Tomaat lijdt onder hoge aanvoer

De prijzen voor Nederlandse glasgroenten blijven achter op vorig jaar, uitgezonderd voor paprika. De tomatenprijzen zijn teleurstellend, vooral vanwege hogere aanvoer uit Zuid-Europa. Het recente mooie weer gaf geen opleving in de vraag.

Tomaat+lijdt+onder+hoge+aanvoer
© Roel Dijksta

'Voor veel tomatencategorieën liggen de prijzen dit seizoen 10 tot 30 procent lager dan vorig. Vooral cocktail- en pruimtomaten hebben het moeilijk. Dit komt door veranderingen bij grote klanten', laat verkoopmedewerker Corné van Winsen van Veiling ZON Fruit and vegetables weten.

De diverse soorten snoeptomaatjes onttrekken zich aan de prijsmalaise op de tomatenmarkt. 'Dit segment komt er nog redelijk uit. Steeds meer Europese supermarkten zetten in op snoeptomaten in hun schap', ziet Van Winsen.

Zuiden

Het marktbeeld voor glasgroenten werd tot deze week gedomineerd door de hoge aanvoer uit het zuiden, met name Spanje en Marokko. Spanje kwam soepel de winter door, en in de provincie Almería zijn productierecords gebroken. Wat Nederlandse handelaren en veilingen opvalt is dat de productie uit het zuiden langer voortduurt en van een goede kwaliteit is.

In heel Europa is de productie behoorlijk groot voor de tijd van het jaar. Ook uit Polen en Wit-Rusland komen al flinke volumes de markt op.

Daarnaast speelt nog de aanvoer uit Turkije die momenteel niet welkom is in Rusland en daardoor ook op de Europese markt verschijnt.

Voor de afzet van Nederlandse tomaten betekent dit dat deze moeizamer verloopt dan vorig jaar, stellen handelaren en veiling ZON. De paprika's brengen netjes geld op en voor de komkommers is het beeld wisselend.

Weinig schokkend

'Er is gewoon te veel goed product beschikbaar in Europa', stelt Martin van de Sande van handelsbedrijf New Green in Poeldijk. 'De aanvoer uit Spanje is nog niet opgedroogd.'

Van de Sande noemt de ontwikkelingen tot nu toe weinig schokkend. 'Het is niet goed en niet slecht, de markt is gewoon saai.'

Al blijven de prijzen wat achter, zo slecht is het ook weer niet, volgens hem. 'Met komkommerprijzen van 20 tot 25 cent en paprika's voor 1,70 tot 1,80 per kilo's hoor je telers nog niet klagen.'

Zowel Van de Sande als Van Winsen hadden een opleving verwacht in de vraag naar saladegroenten als tomaat, sla en komkommer vanwege het plotselinge mooie weer. Van Winsen: 'Die opleving is nog niet echt zichtbaar.'

Keerpunt

'Normaal is week 20 een keerpunt in het seizoen', zegt Johan Hensen, commercieel directeur bij handelsbedrijf Haluco in Bleiswijk. 'Dan stijgen de volumes uit Nederland en Noord-Europa hard en daalt de aanvoer uit het zuiden.'

Hensen ziet dat de totale productie in veel Europese landen groeit, deels met behulp van subsidies. Ook groeit de vraag naar lokaal product in een aantal landen.

Toch blijft hij nuchter. 'We zien dat er steeds meer incidenten zijn met extreem weer, waardoor het ergens in het seizoen altijd weer goed komt met de prijs. Het weer wordt steeds onvoorspelbaarder.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer