Teleurstelling over besluit EC glasgroenten

LTO Glaskracht Nederland en Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken zijn teleurgesteld in de afwijzing van een tijdelijke vrijstelling van de mededingingsregels voor de afzet van tomaten en paprika's.

Teleurstelling+over+besluit+EC+glasgroenten
© Nieuwe Oogst

Nederland had daarom verzocht vanwege het Russische importverbod, maar de Europese Commissie heeft dit afgelopen week afgewezen. Volgens de EC is er geen sprake van ernstige marktverstoring.

Benodigde indicatoren voor zo'n situatie zijn verandering van marktprijzen, exportmogelijkheden en verwachting van het aanbod. Via een tijdelijke vrijstelling van de mededingingsregels kan de sector afspraken maken bij situaties van aanbodoverschot.

Vreemd

'Dit is een teleurstelling. We vinden het een vreemd besluit van de Europese Commissie', reageert voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland.

'We zijn op het verkeerde been gezet door de verordening van de EC, die deze ruimte wel lijkt te bieden.' Volgens Van Ruiten hadden LTO Glaskracht en EZ een goed onderbouwd voorstel ingediend.

Heroverweging

Er is behoefte in de sector aan een vrijstelling om te kunnen ingrijpen. Tot augustus zit de Russische grens nog zeker dicht voor groenten uit Europa. De markt is tot die tijd zeker nog ernstig verstoord.'

Dijksma heeft de Europese Commissie verzocht het standpunt te heroverwegen en om meer onderbouwing van de afwijzing. In de komende Landbouwraad van 26 januari zal zij opnieuw aandringen op vrijstelling.

·Lees meer hierover in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  10 %
 • Zondag
  32° / 18°
  0 %
 • Maandag
  28° / 20°
  70 %
Meer weer