'Verwerkte glasgroenten redding sector'

Creëer een FrieslandCampina voor de glasgroentensector en zet in op verwaarding van bulkproducten als tomaat en paprika tot hoogwaardige eindproducten.

%27Verwerkte+glasgroenten+redding+sector%27
© Peter CV

Dat adviseren Alexander Belderok, Robert van den Breemer en Mireille Einwachter van Roland Berger Strategy Consultants in Financieel Dagblad maandag. Een coöperatie als FrieslandCampina is de reddingsboei voor de verlieslijdende glasgroentensector, stellen zij.

'De sector heeft alleen toekomst door de sterkere telers te binden, bulkproducten om te zetten tot hoogwaardige eindproducten, sterkere innovaties en internationaal een sterke positie opbouwen.'

Melkpoeder

De consultants verwijzen naar de producten kaas, melkpoeder, weiproteïnen die FrieslandCampina met hogere marges dan de melk over de hele wereld verkopen. Voor glasgroenten kan dat ook volgens de schrijvers.

'Snij, vries, dehydrateer, verpak, verwerk, innoveer de rassen en maak er hoogwaardige ingrediënten van als anti-oxidanten en natuurlijke kleurstoffen.' Dat levert hogere marges op verderop in de keten en verhoogt bovendien de onderhandelingsruimte voor de totale afzet, voorspellen zij.

Kennis en investeringen

'Het verwaarden van bulkproducten vergt schaal, kennis, ervaring, hoge investeringen en de juiste marktbewerking', vervolgen zij. 'De samenwerking moet daarom verder gaan dan de telers alleen.'

Voorwaarde voor een coöperatie voor glasgroenten is dat ook de brancheorganisaties, toeleveranciers en financiers een bijdrage leveren, volgens de consultants.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  90 %
Meer weer