Hogan%3A+geen+TTIP+op+voorwaarden+Obama
Nieuws
© EC

Hogan: geen TTIP op voorwaarden Obama

De Europese commissaris van landbouw Phil Hogan heeft er geen belang bij om dit jaar al een TTIP-akkoord met de Verenigde Staten uit te onderhandelen.

Dit zei hij donderdag op een bijeenkomst in Brussel ter gelegenheid van de lancering van het Politico Pro Agriculture & Food. Hogan ging in op het handelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten. 'Ik heb er geen behoefte aan om een akkoord te sluiten op de voorwaarden van de regering Obama.'

Eerder deze week zei LTO-voorzitter Albert Jan Maat dat er voor de Nederlandse land- en tuinbouw veel op het spel staat. ‘Maar de eindresultaten van het handelsoverleg zijn bepalend. Als die niet goed genoeg zijn, komt er geen verdrag.’

Maat stelt verder dat als onderdelen van de afspraken LTO niet passen, sectoren of producten buiten een mogelijke overeenkomst moeten worden gehouden.

Boycot

Hogan was ook duidelijk over de Russische boycot. 'De Europese agrarische sector is de enige die er schade van ondervindt. Ik wil oplossingen.' De Ierse EU-commissaris zoekt het daarom in nieuwe exportmarkten.

Hogan was net terug uit China en Japan. 'Het EU-landbouwexportvolume is vorig jaar met 6 procent gegroeid”. Hij vroeg zich wel af waarom de Europese melk- en varkensvleesproductie nog steeds groeit, bij deze lage prijzen.

Check

De milieu-organisaties waren aanwezig bij het druk bezochte debat. Zij willen nu een ‘fitness check’ van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB), maar krijgen daarvoor weinig gehoor.

De discussie spitste zich vervolgens toe op of glyfosaat een nieuwe toelating krijgt. De Europese Commissie wil mogelijk gaan voor een verlenging met tien jaar in plaats van vuhftien. Volgens Geneviève Pons van natuurorganisatie WWF is glyfosaat schadelijk voor de gezondheid, vooral die van boeren. Zij wil alternatieven.

Klaas Johan Osinga/MIke Schellart

Weer

 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer