Phil Hogan: weinig geld voor sector

EU-lidstaten hebben de afgelopen maand ruim honderd ideeën geopperd om de Europese landbouwsector er weer bovenop te helpen, zei eurocommissaris Phil Hogan maandag in het Europees Parlement in Straatsburg. Maar Hogan benadrukte dat zijn financiële en wettelijke middelen beperkt zijn.

Phil+Hogan%3A+weinig+geld+voor+sector
© EC

De aanhoudende crisis is voor Hogan reden om Europese oplossingen te zoeken en hij was naar het parlement gekomen om naar de wensen van europarlementariërs te luisteren. Aanstaande maandag vindt een cruciale bijeenkomst van landbouwministers in Brussel plaats. Dan zullen er besluiten worden genomen over welke maatregelen zullen worden genomen.

Hogan wees er op dat de EU vorig jaar al een pakket van 420 miljoen euro in directe financiele steun heeft vrijgemaakt, maar dat tot op heden nog maar tien van de 28 lidstaten dat geld hebben uitgekeerd. Hoewel sommige lidstaten het liefste een nieuwe zak geld zouden ontvangen om aan hun boeren uit te delen, liet Hogan doorschemeren dat dit niet gaat gebeuren.

Hij herhaalde de kaders die hij enkele weken geleden stelde na afloop van de raad van landbouwministers. Nieuwe EU-maatregelen moeten aan drie criteria voldoen: binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) passen; rekening houden met de beperkte mogelijkheden binnen de begroting; en brede steun onder de lidstaten genieten.

Pakket

Hogan noemde enkele voorbeelden van maatregelen, maar werd volgens sommige europarlementariërs te weinig concreet. Dat was expres zo, zei de Ierse politicus. Hij wilde, nadat lidstaten met plannen kwamen, van het parlement horen, voordat hij zijn definitieve pakket samenstelde.

Een voorbeeld van een mogelijke maatregel, was het gebruik van exportkredieten. Dat kwam hem op kritiek van enkelen te staan, omdat hiermee boeren in ontwikkelingslanden uit de markt zouden kunnen worden geconcurreerd. Maar Hogan benadrukte dat dergelijke exportkredieten binnen internationale regels zou plaatshebben. 'Het is niet de bedoeling om Europese producten te dumpen. Dat mag niet, en terecht', aldus Hogan.

Fairtrade

Tegelijk vroeg de Britse europarlementariër Paul Brannen zich af hoe het toch kan dat een kleine maatschappelijke organisatie het fairtrade-stempel voor boeren in ontwikkelingslanden wist te populariseren, maar dat Europa er niet in slaagt haar boeren 'een eerlijke prijs' te geven.

VVD-europarlementariër Jan Huitema waarschuwde ervoor om niet 'terug in de tijd te gaan' door melkproductie te subsidiëren. 'Ik ben blij dat de Commissie haar marktgeörienteerde aanpak voortzet', zei Huitema. 'We moeten boeren ruimte en middelen geven om concurrender te worden.'

Teleurgesteld

De eurocommissaris zei dat de Europese landbouwsector meer exportmogelijkheden nodig heeft, en zei dat hij 'teleurgesteld' was in wat volgens hem een 'gebrek aan voortgang' was in de onderhandelingen met de Verenigde Staten voor een vrijhandelsverdrag (TTIP).

De Franse linkse europarlementariër José Bové gebruikte zijn bijdrage om erop te wijzen dat al zeshonderd Franse boeren uit wanhoop zelfmoord hebben gepleegd. Hij stelde voor om het grootste deel van zijn spreektijd te gebruiken voor enkele indrukwekkende momenten stilte.

Peter Teffer

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer