Hogan+zegt+vereenvoudiging+GLB+toe
Nieuws
© EC

Hogan zegt vereenvoudiging GLB toe

EU-commissaris Phil Hogan wil het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) vereenvoudigen. Copa Cogeca is blij met het toegezegde pakket maatregelen dat daartoe moet leiden.

Boeren die in aanmerking willen komen voor Europese inkomenssteun, moeten ieder jaar hun steunaanvraag indienen via de perceelaangifte. In de vereenvoudigingsvoorstellen van Hogan wordt de deadline voor indiening versoepeld.

Fouten herstellen

Dat betekent dat steunaanvragen tot 35 dagen na het indienen nog aangepast kunnen worden. Een eerste check door de overheid zou landbouwers de kans geven om eventuele fouten te herstellen vooraleer ze er financieel nadeel van ondervinden.

Een tweede aanpassing betreft de administratieve geldboetes die een agrarisch ondernemer riskeert wanneer hij meer grond aangeeft dan hij werkelijk in gebruik heeft. Nu dreigt hij daardoor maximaal twee keer zoveel geld te verliezen als ermee te winnen valt.

Uniforme straf

Het onderscheid in de ernst van de overtredingen wordt afgeschaft en vervangen door een uniforme bestraffing, namelijk anderhalve keer de inkomenssteun terugbetalen die de ondernemer had bij kunnen winnen.

Als het voorstel wordt goedgekeurd, dan zou dit al voor de perceelaangiften van 2016 toegepast kunnen worden. Aangezien er bij kleine afwijkingen in de oppervlakteaangifte geen sprake hoeft te zijn van kwade trouw, blijven kleine overschattingen van het eigen areaal onbestraft.

Gele kaart

Het meest vernieuwend is de invoering van gele kaarten voor ondernemers die voor het eerst een fout maken in hun perceelaangifte.

Registreren ze meer grond dan ze in gebruik hebben maar blijft dat beneden 10 procent van het eigen areaal, dan wordt de geldboete gehalveerd.

Wie een gele kaart heeft, moet zich wel realiseren dat ze het jaar aansluitend geviseerd worden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  10° / 0°
  10 %
 • Zondag
  10° / 0°
  10 %
 • Maandag
  10° / 2°
  0 %
Meer weer