'Groei biologisch gaat te traag'

De Nederlandse landbouw kan de groeiende vraag naar biologisch niet bijbenen. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van Skal Biocontrole.

%27Groei+biologisch+gaat+te+traag%27
© Bionext

Er dreigt een tekort aan betaalbare biologische grondstoffen, meldt Bionext. Volgens de belangenorganisatie schakelen Nederlandse boeren en tuinders te traag om naar biologische landbouw.

Waar de Nederlandse consument in vijf jaar tijd zo'n 50 procent meer bio kocht, groeide het oppervlak aan biologische landbouwgrond niet of nauwelijks.

Aandeel retail

In heel Europa groeit de verkoop van biologische producten. Denemarken is koploper. Daar heeft biologisch al een aandeel van 7,6 procent van de retailmarkt. In Nederland is dit 3,7 procent.

Biologisch is daarmee al jaren het snelst groeiende segment in de supermarkten. Probleem is dat de productie in Nederland geen gelijke tred houdt met de groeiende vraag, stelt Bionext-directeur Bavo van den Idsert.

Import biomelk

'Er is in Nederland op dit moment grote vraag naar biologische zuivel, biologisch vlees en groentegewassen. We importeren daarom zelfs biologische melk, terwijl er tegelijkertijd een overschot aan gangbare melk is.'

Er zijn diverse belemmeringen voor boeren om over te stappen van conventionele naar biologische landbouw. Bionext vraagt de overheid om maatregelen die de markt een handje helpen dat te vergemakkelijken.

Garantstelling

Van den Idsert: 'Een garantstelling vanuit de overheid in de omschakelperiode zou bijvoorbeeld helpen. En investeringen in biologische landbouw zouden per definitie onder groene investeringsregelingen moeten vallen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer