Botulisme+leidt+tot+dood+180+koeien+Friesland
Nieuws
© Ida Hylkema

Botulisme leidt tot dood 180 koeien Friesland

Botulisme type D heeft waarschijnlijk het leven gekost van 180 koeien op het melkveebedrijf van maatschap Tamsma in het Friese Jannum.

'Een definitieve diagnose hebben we nog niet kunnen stellen. Nog niet alle onderzoeken zijn afgerond', meldt Miriam Koene van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad aan de Leeuwarder Courant. Het CVI onderzocht de monsters.

De heftige verlammingsverschijnselen openbaarden zich vorige week. ; Een koe is uit zichzelf doodgedaan, andere dieren hebben we uit hun lijden moeten verlossen', geeft veearts Peter Egberink van Dierenartsenpraktijk Dokkum aan.

Woensdagmiddag zijn de laatste koeien geruimd. De runderen waren niet of nauwelijks meer in staat om te lopen en te vreten. 'Ik heb nooit eerder zo ’n massale vee-sterfte meegemaakt door botulisme', stelt Egberink.

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer