Botulisme+bij+koeien+in+Limburg
© -

Botulisme bij koeien in Limburg

Op een melkveebedrijf in Limburg is eind vorig jaar botulisme type D vastgesteld. De gevolgen van de uitbraak waren ernstig, meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD): 1 dode vaars en ruiming van 21 koeien en 1 pink.

De koeien werden gedood vanwege de zeer slechte prognose en onmogelijkheid tot afvoeren voor de slacht. De dierenarts bezocht het bedrijf op een maandagavond vanwege een vaars die na het afkalven niet meer overeind wilde.

De vaars had ondertemperatuur en een stilliggend maagdarmkanaal. De volgende dag werd het dier dood aangetroffen, waarna contact op is genomen met GD Veekijker.

Ondertemperatuur

Na een week werden twee liggende koeien aangetroffen met een ondertemperatuur, die gestopt waren met vreten en drinken. Deze koeien hadden een compleet stilliggend maagdarmkanaal en de koppel was qua vreten en herkauwen te traag.

In de wei werd een dode kip van een omliggend bedrijf gevonden, op de plek waar de koeien voor de uitbraak een paar uur per dag hadden gelopen.

Zes dagen na de sectie leverde typering op dat het om botulisme type D ging. Dit type is gerelateerd aan pluimvee. Tot tien dagen na de vaccinatie hebben zich nog nieuwe patiënten aangediend, dit aantal is uiteindelijk dus opgelopen tot 23.

Vaccinatie

De vaccinatie is na drie weken herhaald en gezien het veel voorkomen van pluimvee en roofdieren in die regio, dienen de veehouders te overwegen om preventief te vaccineren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer