Getroffen+boer%3A+er+is+vaccin+tegen+botulisme
Nieuws
© Mariska Bloemberg

Getroffen boer: er is vaccin tegen botulisme

Familie Van der Vis uit Groningen verloor in augustus 54 van hun 95 zuivere Fries-Hollandse runderen door botulisme. Voor Siem, Hilda en zoon Alexander Van der Vis was het een groot drama.

'Het begon met een koe die op de roosters lag, ze was verlamd en kon niet meer staan. Het dier had al vier maanden geleden gekalfd, dus melkziekte kon het niet zijn', geeft Siem van der Vis aan.

Na wat speurwerk op internet bleek het te gaan om botulisme. Dat wordt veroorzaakt door toxinen (gifstoffen) die worden geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum.

Bacteriën en toxinen

Runderen krijgen de bacteriën en de toxinen binnen via voer of drinkwater waarin besmette kadavers aanwezig zijn. De toxinen komen in de zenuwbanen in het lichaam en verhinderen daar het overbrengen van de zenuwprikkels.

Het gevolg is dat het dier verlamd raakt en sterft.

Enten

Toen Van der Vis hoorde dat er een entstof tegen botulisme bestond, heeft hij zijn koeien en paarden zo snel mogelijk laten vaccineren.

'Botulisme komt niet vaak voor. Slechts eens per jaar wordt een bedrijf zo zwaar getroffen als wij nu. Maar weet dat er een vaccin bestaat.'

Kuilgras

In totaal heeft Van der Vis in vijf weken tijd 48 koeien, drie stieren, één pink en twee kalveren verloren. Het blijft voor de familie een raadsel wat de exacte bron is geweest van de besmetting.

'We voeren onze koeien kuilgras uit ronde balen. Mogelijk zat daarin een kadaver van een haas of watervogel. We hebben geen aanwijzingen gevonden dat besmet drinkwater de bron was.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer