Sombere conclusie 15 jaar na MKZ-crisis

De kans dat de veehouderijsector vandaag of morgen wordt geconfronteerd met een epidemische uitbraak van een dierziekte is alom aanwezig. Het zijn de doemscenario's waarmee iedere veehouder – vaak ergens in het achterhoofd – rekening houdt.

Sombere+conclusie+15+jaar+na+MKZ%2Dcrisis
© Nieuwe Oogst

Vogelgriep, mond-en-klauwzeer en varkenspest zijn de meest in het oog springende vormen. Het is op de kop af vijftien jaar geleden dat in West-Europa de MKZ-crisis uitbrak.

Nieuwe Oogst greep die 'verjaardag' aan om met experts te kijken naar het 'what if'-scenario. Wat nu als opnieuw MKZ uitbreekt?

Snel onder controle

Oude jaargangen van Oogst werden uit de kast getrokken om te beschouwen hoe in 2001 werd gereageerd. Achteraf bezien had Nederland de uitbraak betrekkelijk snel onder controle – de crisis duurde drie maanden – maar zat de pijn met name in de massale ruiming van gezonde dieren.

Iedereen kent de afschuwelijke beelden. Die doemscenario's zijn vijftien jaar later nog altijd reëel. Onder experts bestaat hierover grote zorg. Ja, we hebben markervaccins.

Lessen getrokken

Ja, we hebben lessen getrokken uit 2001. Ja, we hebben afgesproken dat gezonde dieren niet langer worden geruimd. Ja, de protocollen liggen klaar.

Als we echter één ding hebben geleerd van de laatste MKZ-crisis, dan weten we dat de tucht van de markt de aanpak bepaalt.

Geruimd

Als er geen afzet is voor vlees van gevaccineerde dieren, de prijs voor Nederlands vlees ineenstort en het productiesysteem vastloopt, moet alsnog worden gevreesd dat gezonde dieren worden geruimd.

Iedereen kan raden welke druk dat geeft op de veehouderij. Kunnen we concluderen dat het leed na een nieuwe uitbraak binnen de perken blijft? Het antwoord daarop is nee. En dat is best een eng idee.

Patrick Bramer
Hoofdredacteur Nieuwe Oogst

@Patrick_Bramer
patrick.bramer@nieuweoogst.nl

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer