KringloopWijzer+telt+11%2E000ste+melkveehouder
Nieuws
© Twan Wiermans

KringloopWijzer telt 11.000ste melkveehouder

De Centrale Database KringloopWijzer heeft de 11.000ste melkveehouder verwelkomd. Wel zijn nog niet alle gegevens compleet en machtigingen afgegeven.

Veehouders worden daarom opgeroepen zich aan te melden, de gevraagde machtigingen af te geven en de ingevulde gegevens te controleren. Ruim 3.500 melkveehouders hebben de KringloopWijzer compleet ingevuld en ingediend.

De bijna 12.000 veehouders die in 2013 een positieve melkveefosfaatreferentie hadden zijn verplicht om voor 1 mei de KringloopWijzer over het jaar 2015 in te dienen. Dit betekent dat de komende weken nog tweederde van deze melkveehouders hun KringloopWijzer moet indienen.

Vanaf volgend jaar zijn alle melkveehouders verplicht om gebruik te maken van de KringloopWijzer.

Machtiging

Er wordt momenteel per dag zo’n 300 compleet ingevulde KringloopWijzers ingediend. Tot 1 mei mogen ook KringloopWijzers die eerder via een ander systeem zijn ingevuld, ingelezen worden in de Centrale Database. Wel is het voor die bedrijven van belang de machtiging voor koppelingen over bijvoorbeeld zuivel, voer en kuilen af te geven.

Als de KringloopWijzer volledig is ingevuld en ingediend, wordt de zuivelorganisatie hierover automatisch geïnformeerd. Veehouders blijven wel zelf verantwoordelijk voor het machtigen van deze bedrijven en het controleren van de gegevens.

Voordelen

Met de KringloopWijzer beschikt de veehouder over een managementinstrument om de mineralenefficiëntie op zijn bedrijf te verbeteren. Dit levert economische voordelen op én hij kan met de KringloopWijzer aantonen hoe hij presteert op het gebied van duurzaamheid.

Alle ingediende KringloopWijzers worden opgeslagen in de Centrale Database KringloopWijzer, in beheer van ZuivelNL. Zij dienen, anoniem, als basis voor een collectieve rapportage. Daarmee kan de sector aantonen dat zij zich binnen de milieurandvoorwaarden ontwikkelt op het gebied van fosfaat, ammoniak en broeikasgassen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  25° / 20°
  80 %
 • Zondag
  26° / 17°
  60 %
 • Maandag
  24° / 18°
  70 %
Meer weer