%27Optimale+rantsoen+teel+je+gewoon+zelf%27
Nieuws
© Mariska Bloemberg - Van der Hulst

'Optimale rantsoen teel je gewoon zelf'

Melkveehouders kunnen besparen op voeraankopen als ze meer verschillende graskwaliteiten zouden oogsten, dat zegt Frank Verhoeven, eigenaar van adviesbureau Boerenverstand.

'Het gros van de boeren maait z'n gras zonder te bedenken waarvoor hij het gaat gebruiken', stelt Verhoeven. 'Eigenlijk zou je dat moeten omdraaien. Stel je zelf aan het begin van het groeiseizoen de vraag: hoe ga ik mijn optimale rantsoen telen en oogsten?'

Soorten gras

Gras kan bijvoorbeeld kort gemaaid worden (veel energie en eiwit), langer (meer structuur) of ingekuild worden met een kneuzer (sneller). Je kunt er hooi van maken (bestendiger) of koeien er jaarrond in weiden (pure graze-systeem). Gras is ook door te zaaien met grasklaver (eiwit) of kruidenmengsels (mineralen).

Kringloopwijzer

'Voor het optimaliseren van je rantsoen kun je van alles aankopen', zegt Verhoeven. 'Maar je kunt het dus ook van je eigen bedrijf oogsten. Met een beter doordacht plan kunnen aankopen van eiwit en energie beperkt worden en dat bespaart voerkosten.'

De bodem, een van de duurste productiefactoren op het boerenbedrijf, wordt zo bovendien beter benut. 'Daarnaast kan deze aanpak zorgen voor een gunstiger score van de Kringloopwijzer.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer