Veel+Nederlanders+achter+EU%2Dnatuurwetten
Nieuws
© Natuurmonuten

Veel Nederlanders achter EU-natuurwetten

Tienduizenden Nederlanders hebben zich aangesloten bij een campagne waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen niet te tornen aan natuurwetgeving.

Dat maakten natuurbeschermingsorganisaties maandag bekend. In totaal deden ruim een half miljoen Europeanen mee aan de actie.

Natuurorganisaties in heel Europa hadden hun achterban opgeroepen hun stem te laten horen bij een consultatie van de Europese Commissie (EC), het dagelijks bestuur van de EU. De EC is bezig met het onderzoeken van de effectiviteit van de natuurwetgeving en gaf Europeanen de mogelijkheid daarover een vragenlijst in te vullen.

Ingewikkeld

Volgens een woordvoerster van het Wereld Natuur Fonds was de lijst 'best wel ingewikkeld'. Daarom kregen mensen de kans via een website van de natuurorganisaties een vooraf ingevulde vragenlijst door te sturen. Daar hadden bij de laatste telling op 21 juli al meer dan 33.000 Nederlanders gebruik van gemaakt.

De organisaties, zoals het WNF, Natuurmonumenten en de Vogelbescherming, zijn bang dat natuurwetten sneuvelen bij pogingen van de Commissie om de regeldruk in de EU te verlichten. 'De natuurwetgeving in Europa werkt', benadrukt de woordvoerster. 'Dit moet vanuit de EU geregeld blijven.'

De actievoerders zijn optimistisch gestemd nu honderdduizenden sympathisanten zich hebben uitgesproken tijdens de publieksraadpleging, die om middernacht werd beëindigd. 'We zijn er ontzettend blij mee', aldus de WNF-woordvoerster. 'De Europese Commissie kan niet om dit grote aantal reacties heen.'

ANP

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer