Naktuinbouw start controle bacterievuur

Medewerkers van Naktuinbouw starten vanaf komende vrijdag weer de jaarlijkse inspecties op bacterievuur in de omgeving van boomkwekerijbedrijven.

Naktuinbouw+start+controle+bacterievuur
© Stichting Landschapsbeheer Zee

De controle van 1 juli tot 1 oktober vindt elk jaar plaats in het openbaar groen in 12 bufferzones in de omgeving van boomkwekerijbedrijven. Als binnen de zones bacterievuur (Erwinia amylovora) wordt aangetroffen, beperkt dit het handelsverkeer voor de betreffende bedrijven.

In de Nederlandse regelgeving staan maatregelen die verspreiding van bacterievuur in de bufferzones moeten voorkomen. Hierdoor blijven bomen en planten uit deze gebieden verhandelbaar naar gebieden binnen de Europese Unie met dezelfde status.

Wilde meidoorn

De bufferzones zijn wettelijk vastgelegd. Het aanplanten van een aantal voor bacterievuurgevoelige planten, zoals wilde meidoorn (Crataegus), is binnen deze gebieden verboden.

Buiten de zones is bestrijding van bacterievuur in openbaar groen niet verplicht. Wel hebben boomkwekers en fruittelers er groot belang bij om besmette planten te verwijderen en vernietigen om aantasting op productiepercelen te voorkomen.

Financiering

De boomkwekerijsector financiert de inspecties voor het in stand houden van de bufferzones. De omvang en plaats van de bufferzones zijn afgestemd tussen het ministerie van EL&I en de koepelorganisaties.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer