Kwekers+voor+bufferzone+bacterievuur
© Stichting Landschapsbeheer Zee

Kwekers voor bufferzone bacterievuur

Kwekers in de Noord-Limburgse bufferzones voor bacterievuur gaan samen collega's benaderen met de vraag of zij zich willen aansluiten.

Die afspraak werd gemaakt tijdens een bijeenkomst in Maasbree met kwekers over de toekomst van de bufferzones, georganiseerd door de Raad voor de Boomkwekerij. De bijeenkomst was de eerste in een serie bijeenkomsten in heel Nederland, over de toekomst van de bufferzones.

Kwekers moeten nu helemaal zelf opdraaien voor de kosten van de zones die kwekers in staat stellen bacterievuurgevoelige gewassen toch te exporteren naar tal van bestemmingen.

Bijdragen

De kwekers in het gebied in Noord-Limburg bespraken onder andere om iedereen te laten bijdragen naar rato van de oppervlakte waardplanten die op het bedrijf aanwezig is. Daarnaast ligt een bufferzone langs het Maasheggengebied. De infectiedruk is daar hoog. Dat drijft de inspectiekosten op.

De kwekers zijn nu van plan het Maasheggengebied buiten de bufferzone te houden en zo kosten te besparen. Kwekers zullen dan zelf in hun eigen tijd inspecties uitvoeren in het landschap rond de Maas om er voor te zorgen dat infectiehaarden snel worden geruimd.

Exportbelang

Tot slot gaan de kwekers in dit gebied collega's die nog niet meedoen, maar wel waardplanten kweken, benaderen of zij zich willen aansluiten bij de bufferzone. Het exportbelang wordt dan veiliggesteld terwijl de kosten voor elke deelnemer zo laag mogelijk blijven.

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
Meer weer