Van+Dam%3A+uitwisselen+fosfaatrechten+optie
Nieuws
© NVT

Van Dam: uitwisselen fosfaatrechten optie

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) wil in het wetsvoorstel over fosfaatrechten een voorziening opnemen om uitwisseling van fosfaatrechten mogelijk te maken.

Dat antwoordt Van Dam op schriftelijke vragen van Tweede Kamerlid Eric Smaling (SP). Hij wilde van de staatssecretaris weten of via een eenmalige opkoop van varkensrechten, melkveehouders die fosfaatrechten te kort komen, extra rechten zijn te kopen.

'Op dit moment wordt door de Regiegroep vitale varkenshouderij gewerkt aan een actieplan om de varkensketen toekomstbestendig te maken', antwoordt Van Dam. 'Ik wacht de uitgewerkte plannen van de regiegroep af'

'Ik ben echter bereid in het wetsvoorstel, waarmee het stelsel van fosfaatrechten wordt geïntroduceerd, een voorziening op te nemen die een uitwisseling tussen varkens-, pluimvee- en fosfaatrechten bij een algemene maatregel van bestuur mogelijk maakt.'

Haakje

Voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep melkveehouderij reageert:. 'Er komt een haakje in de wet, zodat als het in de toekomst gewenst is, er een vorm van uitwisseling tussen sectoren mogelijk is.'

'Een structurele uitwisseling is niet wenselijk voor LTO, maar een mogelijkheid voor uitwisseling voor gemengde bedrijven of eventueel via een eenmalige tender wordt zo mogelijk gemaakt', meldt Romijn.

Hij stelt dat LTO dit ook heeft ingebracht in de regiegroep: 'Als dit er niet in staat, dan is een uitwisseling niet mogelijk. En zeg nooit dat we dit nooit willen. De voorwaarde waaronder die tijdelijke uitwisseling plaatsvindt, bepaalt of we die uitwisseling ook willen. Zo moet het bijvoorbeeld positief uitpakken voor de blijvende varkenshouders.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 15°
  20 %
Meer weer