'Bouw startte een maand voor de peildatum'

Wilbert Ruitenberg (29) uit Wezep bouwde vorig jaar een nieuwe stal en breidde zijn veestapel uit met 115 nieuwe koeien. Hij hoopt bij de toewijzing van de fosfaatrechten op een soepele toepassing van de regels.

%27Bouw+startte+een+maand+voor+de+peildatum%27
© Johan Wissink

Ruitenberg boert samen met zijn vader in het Gelderse Wezep. In aanloop naar de afschaffing van het melkquotum maakten zij plannen voor een forse uitbreiding van hun melkveebedrijf.

‘Het was min of meer een gok. Je wist dat er wat aan zat te komen, dat het quotum eraf zou gaan. Maar de invoering van fosfaatrechten hadden we niet verwacht.’

Peildatum

Op peildatum 2 juli 2015 voor de toekenning van de fosfaatrechten stond het bedrijf van vader en zoon Ruitenberg pas aan het begin van de uitbreiding.

‘Op 1 juni startten we met bouwen. Op 2 juli kwamen de mestputten net bovengronds. Stoppen kon niet meer’, zegt Ruitenberg.

Grondaankoop

Inmiddels telt de nieuwe stal het maximale aantal van 185 melkkoeien. De ondernemer vestigt zijn hoop op het feit dat hij ook investeerde in de aankoop van grond.

‘Het was vanaf het begin onze insteek om zelf onze mest te verwerken en het voer te verbouwen. Aan- en afvoer is veel te duur. Vandaar dat we zijn gegroeid van 30 naar 70 hectare.’

Knelgevallenregeling

De melkveehouder hoopt bij de toewijzing van de fosfaatrechten op een soepele toepassing van de regels.

‘Ik hoop er goed uit te springen. Het hebben van voldoende eigen grond is een belangrijk punt bij de toewijzing. Ook bekijken we of we aanspraak kunnen maken van de regeling voor knelgevallen.’

Extra fosfaatrechten

Mocht dat niet lukken, dan heeft Ruitenberg in zijn begroting rekening gehouden met de aankoop van extra fosfaatrechten.

‘Mijn vader heeft de ervaring van de invoering van het melkquotum. Hij zei dat als er een nieuwe regeling komt, dat altijd geld kost. We hebben dus een buffer aangelegd.’

• Lees ook de ervaringen van Jacob Willig, Ronnie Schellekens, Jos Klumpers, Jan van der Staak en Siebe Klaas Bokma

• Kijk voor al het nieuws over fosfaatrechten in ons fosfaatrechtendossier

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer