Pasgeboren kalf krijgt al de allerbeste zorg

De Zembla-uitzending ‘De topsporters van de melkindustrie’, waarover veel boeren zich eind vorig jaar al enorm opwonden, blijft niet zonder gevolgen.

Pasgeboren+kalf+krijgt+al+de+allerbeste+zorg
© Nieuwe Oogst

De Tweede Kamer eist dat er binnen zes maanden een plan op tafel ligt om kalveren langer bij de koe te houden.

Een nieuwe storm van opwinding is het gevolg. Het grote aantal boerenreacties duidt zowel op woede als ongeloof. Beide emoties komen met name voort uit een gevoel van miskenning voor de zorg voor dieren op de boerderij.

Aaibaarheidsfactor

Een jong kalf heeft een grote aaibaarheidsfactor. Aaien, voeden, vertroetelen. Boer, boerin, kinderen, vaak is het hele gezin betrokken bij de zorg voor pasgeboren kalveren.

Weliswaar vanuit een iglo of eenlingbox en verwijderd van de moeder, maar alles is erop gericht om het kalf een goede start te geven. Daar komt bij dat de snelle verwijdering ander leed voorkomt.

Slapeloze nacht

Onze columniste Hanna Hilhorst schreef vorig jaar een prachtige column over een slapeloze nacht. Als gevolg van een experiment met het pas later scheiden van koe en kalf, leidde die scheiding tot een dramatische scène.

Urenlang geloei en stress. Dat gaat bij boeren en boerinnen door merg en been, blijkt uit reacties.

Geen gelopen race

In politieke zin neigt een meerderheid ernaar om dat ‘schattige’ pasgeboren kalf langer bij de moeder te laten. Dat is overigens nog geen gelopen race.

Er is goede hoop dat in het al lopende onderzoek naar de verzorging van jonge kalveren, die praktijkzin doordringt waarop veel boeren wijzen.

Luisterend oor

Wellicht zelfs dankzij de Bambi-cultuur in Den Haag, waarop een Facebooklid wijst, moet er een luisterend oor te vinden zijn voor die bezwaren vanuit de praktijk.

Een scheiding nadat hechting al plaats heeft gevonden, roept namelijk pas echte weerzin op.

Patrick Bramer
Hoofdredacteur Nieuwe Oogst

@Patrick_Bramer
patrick.bramer@nieuweoogst.nl

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer