Van Dam: agrariër moet zich onderscheiden

Nederland moet zich de komende jaren nog sterker onderscheiden met de export van agrarische kennis en expertise, stelt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken.

Van+Dam%3A+agrari%C3%ABr+moet+zich+onderscheiden
© Nieuwe Oogst

'We moeten de kennis en expertise die ons onderscheidend maakt in kwantiteit, zo inzetten dat we ons meer onderscheiden in kwaliteit', aldus van Dam donderdag tijdens een bijeenkomst met de landbouwraden en de voedselzekerheidsexperts van de Nederlandse ambassades.

Door de inspanning van de landbouwraad in Vietnam werd het land toegankelijk voor Nederlandse appels, peren, bromelia’s, onbewortelde begoniastekken en een viertal biologische bestrijders.

Verder is markttoegang van Nederlandse zaaizaden, bloembollen, stekmateriaal en pootaardappelen met Vietnam gewaarborgd.

Export

Ook de voorwaarden voor de export van chrysanten en snijbloemen naar de Verenigde Staten zijn het afgelopen jaar versoepeld. Hierdoor is de Nederlandse concurrentiepositie verbeterd. De totale Nederlandse export van agrarische producten steeg in 2015 van 81,5 naar 82,4 miljard euro.

Het netwerk van landbouwraden ondersteunt Nederlandse bedrijven in de agrarische sector bij hun internationale ambities. Het landbouwradennetwerk heeft 42 vestigingen en bestrijkt 74 landen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer