Maat%3A+agrarisch+exportbeleid+moet+scherper
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Maat: agrarisch exportbeleid moet scherper

Ondanks de groei van de Nederlandse export van agrarische producten naar 82 miljard euro, moet het exportbeleid 'scherper'.

Dat stelt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland tijdens de Grüne Woche in Berlijn. Hij reageert op de exportcijfers die staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) vrijdag bekend heeft gemaakt.

Nederland exporteerde afgelopen jaar voor 700 miljoen euro (stijging van 1 procent) meer naar het buitenland. Toch zijn er sectoren waar de uitvoer stagneert.

Kwaliteit en kennis

'We moeten goed analyseren waar onze kansen liggen. We moeten af van het volume en kijken naar kwaliteit en kennis delen met het buitenland. Als we elders de boom maken, kunnen we er ook van eten', stelt Maat.

'Onze economische kracht moet in de toegevoegde waarde van onze producten zitten, zoals rassen telen die bijvoorbeeld ziektebestendig zijn', vindt hij. 'Daarin moeten we stappen maken. Als we dat voor elkaar krijgen, zijn we ook in de toekomst koploper.'

Innovatie

Maat kreeg in Berlijn bijval van Van Dam. Hij hamerde op 'innovatie'. 'Als wij onze vooraanstaande exportpositie willen behouden, moet er beweging zijn.'

'We moeten niet achterover leunen, maar inzetten op innovatie en onze kennis. Dat moet de motor zijn van onze exportpositie', benadrukte Van Dam. 'Daarnaast moeten we ook op volle kracht vooruit blijven gaan.'

Varkenshouderij

Als voorbeeld verwijst de bewindsman naar de Nederlandse varkenshouderij die op de Grüne Woche aanwezig is.

Deze sector promoot het Holland varken als duurzaam product en probeert ook delen van het dier, die in Nederland niet zijn af te zetten, naar andere landen te exporteren die ze wel consumeren.

Weer

 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 12°
  70 %
Meer weer