Van Dam tegen Franse aanpak verspilling

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) voelt niets voor wetgeving die supermarkten dwingt om voedselverspilling tegen te gaan. Hij wil het voorbeeld van de Franse politiek niet volgen.

Van+Dam+tegen+Franse+aanpak+verspilling
© Voedselbank Amsterdam

In het Franse parlement is een wet aangenomen die supermarkten verbiedt om voedseloverschotten opzettelijk ongeschikt maken voor consumptie. De winkels kunnen daarvoor een boete krijgen.

Vaste afspraken

Supermarkten worden verplicht om vaste afspraken te maken met charitatieve instellingen over het doneren van voedseloverschotten die nog geschikt zijn voor menselijke consumptie. Winkels met een vloeroppervlakte kleiner dan 400 vierkante meter zijn daarvan vrijgesteld.

De Tweede Kamer had aan Van Dam gevraagd of hij dergelijke wetgeving ook in Nederland zou willen invoeren. Die blijkt daar niets voor te voelen.

Hele keten

Volgens de staatssecretaris moet de hele voedselketen zich gezamenlijk inspannen om verspilling tegen te gaan. Hij vindt het niet goed om slechts een schakel aan te pakken.

Bovendien brengt dergelijke wetgeving behoorlijke uitvoerings- en handhavingskosten met zich mee, stelt Van Dam. 'Ik vind dat we dan ook terughoudend moeten zijn met het invoeren van dit soort wetten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer