Zorgboerderij struikelt over complexe zorg

Zorgboerderijen kunnen nog niet voldoen aan de groeiende vraag van gemeenten om kinderen met een complexe zorgvraag op een zorgboerderij te plaatsen.

Zorgboerderij+struikelt+over+complexe+zorg
© Reggestreekfotografie Bert Kamp

Uit ee rondgang langs zorgboerenorganisaties blijkt dat kinderen met een complexe zorgvraag, vaak vanuit Jeugdzorg, nog maar mondjesmaat geplaatst worden op zorgboerderijen.

Bij Samenwerkende Boeren Zuid, waarbij honderd zorgboerderijen zijn aangesloten, is geen enkel bedrijf dat complexe zorg aanbiedt. De Noord-Hollandse stichting Landzijde, die eveneens honderd leden heeft, telt er drie.

Geen 24 uurs-verblijfszorg

Stichting Landzijde richt zich bewust niet op 24 uurs-verblijfszorg, benadrukt directeur-bestuurder Jaap Hoek Spaans.

'We zijn een jonge organisatie. Alles wat we doen, willen we heel goed doen. 24 uurs-zorg vraagt heel veel. Je hebt cliënten op hun goede, maar ook op hun minder goede momenten. Bovendien moet je ook meer personeel aantrekken, zorgboeren worden werkgever. Onze toegevoegde waarde is op dit moment dagbesteding. Dat kunnen wij uitstekend bieden.'

Overleg gemeenten

Complexe zorg doet een groot beroep op je kleinschalige voorziening en medewerkers, stelt ook directeur-bestuurder Maurice van Valkenburg van Samenwerkende Boeren Zuid.

Hij is in overleg met gemeenten om te kijken hoe de zorgboerderijen zich kunnen doorontwikkelen om complexere zorg aan te kunnen bieden.

'De vraag van gemeenten ligt er', zegt Van Valkenburg. 'We moeten goed kijken welke doelgroep we voor ogen hebben, wat de risico's zijn, en hoe we omgaan met veiligheid en volume. Dat is een gezamenlijke afweging. Dat regel je niet op een zondagnamiddag.'

De organisaties reageren naar aanleiding van het rapport dat inspectie Jeugdzorg en inspectie Gezondheidzorg onlangs naar buiten bracht over zorgboerderijen.

• Lees meer hierover zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  55 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer