Onderzoek+MFL+blijft+nodig
Achtergrond
© Tienke Wouda

Onderzoek MFL blijft nodig

Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) gaat bij staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) pleiten voor onderzoek naar de multifunctionele landbouw (MFL).

Dat zegde ze vorige week vrijdag toe tijdens een werkbezoek aan de agrarische kinderopvang De Vrijbuiter in het Gelderse Hedel.
Het bezoek was een initiatief van LTO-vakgroep Multifunctionele Landbouw. Vorig jaar vroeg Dik-Faber bij oud-staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma om een miljoen euro vrij te maken voor de multifunctionele landbouw.
Dijksma wees dit verzoek af. De sector was volgens haar volwassen genoeg om op eigen benen te staan.
De multifunctionele landbouw krijgt vanaf dit jaar geen geld voor onderzoek meer, omdat er geen cofinanciering kon worden geworden. Eerder was hier nog 900.000 euro voor beschikbaar van het ministerie van Economische Zaken.

Boerderijeducatie

Dat onderzoek stilvalt is niet wenselijk, benadrukte vakgroepvoorzitter Annette van Velde aan de keukentafel bij de familie Van Goch van De Vrijbuiter.
'Veel multifunctionele bedrijven bieden bijvoorbeeld boerderijeducatie aan, een dienst die zich moeilijk laat betalen vanuit de markt, maar die wel een belangrijke algemene maatschappelijke functie heeft en ook een uithangbord is voor de reguliere sector. Dit vraagt ook om meer publieke ondersteuning voor ontwikkeling en innovatie.'
Er is met name behoefte aan onderzoek en innovatie op thema's als: de verbinding tussen stad en platteland en de impact van multifunctionele landbouw hierop; nieuwe businessmodellen die aansluiten bij consumentenwensen; doorwerking van het contact met de samenleving naar reguliere landbouw; arbeidstoeleiding en re-integratie via MFL en logistieke en duurzaamheidsaspecten van lokale voedselketens.
Volgens Dik-Faber is de multifunctionele landbouwsector baanbrekend bezig. 'De ondernemers worden nog weleens als subsidieslurpers gezien, maar dat is absoluut niet zo.' Ze stipte ten slotte aan dat ze wederzijdse onbekendheid tussen de MFL-ondernemers en ondernemers zonder neventak proeft. 'De multifunctionele landbouwsector zou meer naar buiten toe moeten communiceren.'

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
Meer weer