Van+Dam+wijst+wet+weidegang+af
Nieuws
© Arno de Snoo

Van Dam wijst wet weidegang af

Een groter deel van de Nederlandse melkkoeien moet de komende jaren de wei in. Maar een wettelijke verplichting is niet nodig, vindt staatssecretaris Martijn van Dam (EZ).

Van Dam laat dat weten aan de Tweede Kamer in een reactie op de initiatiefnota van SP, GroenLinks en D66. De drie fracties willen verplichte weidegang opnemen in de Wet dieren.

Van Dam onderschrijft het belang van weidegang. Maar tegelijkertijd wijst hij op de maatregelen die worden genomen door de sector en door de overheid om het buiten laten lopen van de koeien te stimuleren van weidegang.

Regeldruk en lasten

'Het opnemen in de wet Dieren van een recht op weidegang neemt die bovenwettelijke stimulans weg', meent de staatssecretaris. Ook leidt het volgens hem tot een forse verhoging van de regeldruk en tot grote uitvoerings- en controlelasten voor de overheid.

Van Dam houdt de Kamer voor dat met de stimulerende maatregelen 'evenveel of zelfs meer' kan worden bereikt dat met een wettelijke verplichting. Hij zegt wel toe dat hij samen met de sector de vinger aan de pols zal houden.

Naar 80 procent

Het kabinet heeft als ambitie geformuleerd dat in 2020 tenminste 80 procent van de melkkoeien weidegang moet hebben. Nu is dat 69 procent.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  40 %
 • Dinsdag
  19° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 11°
  60 %
Meer weer