LTO steunt inzet weidegang van Van Dam

LTO Nederland staat achter het standpunt van staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) om weidegang niet bij wet te verplichten.

LTO+steunt+inzet+weidegang+van+Van+Dam
© Arno de Snoo

Volgens Van Dam zijn de huidige stimulerende maatregelen van overheid en zuivelsector en afspraken in het Convenant Weidegang voldoende om uiteindelijk de wens van 80 procent weidende koeien te halen.

Van Dam reageert op vragen van de Kamerleden Henk van Gerven (SP), Rik Grashoff (GL) en Fatma Kaya (D66). Zij stellen voor om weidegang opnemen in de Wet Dieren, maar het Kabinet zet in op breed stimuleren van weidegang.

De reactie van Van Dam op de Kamervragen kan rekenen op steun van LTO, stelt voorzitter Kees Romijn van LTO Melkveehouderij. 'Dat is een lijn die ons past en goed aansluit bij de praktijk van dit moment.'

Niet in de wet

Opnemen in de wet is onnodig en overbodig, stelt Romijn. 'Wij, LTO, maar ook NAJK en NMV, zouden graag zien dat de overheid supermarkten meer uitdaagt zodat zij 80 procent weidezuivel in de winkelschappen zetten. De vraag van consumenten prikkelt de melkveehouder. Dat is de goede weg.'

Van Dam zegde de Kamerleden toe de vinger aan de pols te houden en zich in te zetten als partner in het convenant Weidegang om de ambitie van meer weidende koeien te delen. Hij heeft ook meer geld toegezegd voor projecten en stimulerende maatregelen.

Zo wil Van Dam 4 miljoen euro inzetten voor melkveehouders die voor de eerste snede gras alle koeien weiden. En passant is dat ook goed voor weidevogelbeheer. Ook voor deskundigheidsbevordering en het project het Nieuwe Weiden heeft Van Dam geld over via fiscale aantrekkelijke maatregelen. Hij juicht het initiatief van de zuivel toe om weidemelk te belonen met 1 cent per liter extra.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer