Digitale+weideborging+in+de+maak
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Digitale weideborging in de maak

Een systeem waarbij de weidegang automatisch wordt geregistreerd. De Duurzame Zuivelketen wil technologiebedrijven uitdagen om met een goedkoop en eenvoudig systeem te komen om weidegang digitaal te registreren.

'Weidegang is een belangrijk item voor de Nederlandse veehouderij. Dat willen we stimuleren. Maar het kan niet zo zijn dat bij een innovatieve vorm van weidegang de eventuele borging een belemmering is. Door deze vraag bij technologiebedrijven uit te zetten hopen we op een stuk creativiteit, zodat die borging zo goedkoop mogelijk kan', stelt woordvoerder Kees Jaap Hin van de Duurzame Zuivelketen.

Het moet een systeem opleveren dat vooral wérkt. Daarnaast moet het eenvoudig en zo goedkoop mogelijk zijn en eventueel aansluiten bij bestaande systemen.

Weidepoort

Sommige robotmelkers hebben bijvoorbeeld een weidepoort die koeien herkent en eventueel buitenlaat. 'Dan heb je al de uitgangscontrole. Als je een manier vindt om binnenkomst te registeren, kun je het aantal uren weidegang meten. Andere partijen zullen wellicht inzetten op systemen zonder weidepoort', aldus Hin.

De inzet is om aan het eind van dit jaar een aantal gevalideerde systemen te hebben waarmee melkveehouders met ingang van het weidegangseizoen van 2017 kunnen gaan werken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 0°
  20 %
 • Zaterdag
  12° / 2°
  50 %
 • Zondag
  8° / 4°
  50 %
Meer weer