FPG: gemiste kans grondgebondenheid

De plannen van staatssecretaris Van Dam om fosfaatrechten in te voeren leiden tot veel juridische discussie en bieden onvoldoende stimulans voor de grondgebonden melkveehouderij, stelt Roel Robbertsen, voorzitter van de Federatie Particulier Grondbezit (FPG).

FPG%3A+gemiste+kans+grondgebondenheid
© FPG

Robbertsen vindt het jammer dat Van Dam fosfaatrechten koppelt aan het aantal koeien in plaats van aan grond.

Dat sluit volgens de FPG niet aan bij het pleidooi in dezelfde brief om het grondgebonden karakter van de melkveehouderij te behouden en te versterken.

Robbertsen waardeert dat de staatssecretaris met zijn voorstel om de afroming van fosfaatrechten voor grondgebonden bedrijven matigt.

Tegelijkertijd pakt hij nog steeds de latente rechten af van diezelfde bedrijven. 'Zij worden daarmee gestraft voor hun extensieve productiewijze en voor een probleem dat zij niet veroorzaakten', stelt hij.

Investeren in grond

De FPG heeft zich overigens steeds verzet tegen fosfaatrechten. Investeren in het meest duurzame productiemiddel grond is volgens de Federatie vele malen beter dan in fosfaatrechten.

'Het is gemakkelijker te controleren en voorkomt intensivering van de melkveehouderij met de koe op stal in plaats van in de wei', aldus Robbertsen.

Hij waarschuwt ook voor juridisch getouwtrek tussen pachters en verpachters over het eigendom van de rechten, dat zal ontstaan door de plannen. 'Zo leidde de introductie van de melkquotering tot jarenlang gesteggel', besluit hij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer