'Fosfaatplannen onacceptabel'

Tweede Kamer-lid Elbert Dijkgraaf van de SGP vindt de voorstellen van Martijn van Dam over de fosfaatrechten nauwelijks onderbouwd van nut en noodzaak. Ook is hij minder blij met een generieke korting, waarbij snelle groeiers buiten schot blijven. 'Kortom: SGP stemt tegen'.

%27Fosfaatplannen+onacceptabel%27
© Nieuwe Oogst Arno de Snoo

Volgens Dijkgraaf was het fosfaatplafond altijd een middel, nu is het tot doel verheven. 'Een verkeerde gang van zaken. Eerst kijken hoe waterkwaliteit in volgende actieprogramma verbeterd kan worden. Dan pas praten over fosfaatrechten. En niet andersom', stelt hij.

Toch ziet hij ook lichtpunten. Zo is het goed dat wordt ingezet op het opheffen van het fosfaatplafond of saldering.

'Voor de SGP is het een minimumvoorwaarde, zonder te zeggen dat het voldoende is, dat het plafond verdwijnt of saldering gebruik buiten de landbouw plaatsvindt. Anders krijgen we in het kader van de derogatie weer nieuwe maatregelen om de oren. De boeren hebben het al moeilijk genoeg', aldus Dijkgraaf.

Afroming blijvend

Verder vindt Dijkgraaf het jammer dat de afroming bij het verhandelen van fosfaatrechten blijvend is. Dit geldt ook voor het moment dat Nederland onder het fosfaatplafond zit. 'Dat is oneigening zonder dat hier een reden voor is. Ook remt dit de start van jonge melkveehouders.'

Wel is Dijkgraaf voorstander van extra rechten komen voor extensieve bedrijven met latente ruimte. Volgens hem mag dit niet ten kosten gaan van extra afroming, zonder dat hier ruimte wordt gecreëerd via een verhoging van het fosfaatplafond of uitwisseling met rechten uit de varkenssector.

Knelgevallen

Dijkgraaf vindt dit ook nodig om meer fosfaatrechten te reserveren voor knelgevallen. 'Dat is op dit moment veel te weinig.'

• Check voor meer nieuws dossier Fosfaatrechten

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer