Van Dam: fosfaatplafond maar tijdelijk

Staatssecretaris Martijn van Dam wil op termijn af van het plafond voor de fosfaatproductie in de Nederlandse veehouderij. Hij gaat daar bij de volgende derogatieonderhandelingen in Brussel voor pleiten.

Van+Dam%3A+fosfaatplafond+maar+tijdelijk
© Nieuwe Oogst

Van Dam meldt dat als onderdeel van zijn plannen voor een stelsel van fosfaatrechten. Als argument gaat hij aanvoeren dat het stelsel van verplichte mestverwerking voor evenwicht op de Nederlandse mestmarkt zorgt.

Geen extra milieurisico

Voor het zover is, worden de mestverwerkingspercentages nog verder opgehoogd. Op die manier wordt volgens de staatssecretaris zeker gesteld dat het fosfaatoverschot geen extra milieurisico met zich meebrengt.

Van Dam sluit niet uit dat de Europese Commissie toch vasthoudt aan een productieplafond. Dan zal hij er voor pleiten dat mest die aantoonbaar buiten de Nederlandse landbouw wordt gebracht, buiten het plafond kan worden gehouden.

Kunstmestvervanger

Hij herhaalt dat Nederland er op blijft aandringen dat mineralenconcentraat kan worden gebruikt als kunstmestvervanger, dus boven de norm voor dierlijke mest.

• Check voor meer nieuws dossier Fosfaatrechten

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  55 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer