ChristenUnie%3A+krimp+is+zure+boodschap
Nieuws
© Dirk Hol

ChristenUnie: krimp is zure boodschap

De ChristenUnie noemt de aangekondigde krimp van de melkveehouderij een zure boodschap voor de Nederlandse melkveehouders. Kamerlid Carla Dik-Faber wil zoeken naar mogelijkheden om de ergste effecten te verzachten.

Volgens Dik-Faber treft het systeem van fosfaatrechten vooral de vele middelgrote familiebedrijven die niet verantwoordelijk zijn voor het nationale fosfaatoverschot.

Lang geduurd

'Het is jammer dat de coalitie er zo lang over heeft gedaan om met een voorstel te komen. In de tussentijd zijn de grote kapitaalintensieve bedrijven flink gegroeid, waardoor nu deze drastische maatregelen nodig zijn', aldus het Kamerlid.

Ze is blij dat de extensieve, grondgebonden bedrijven worden gecompenseerd voor de generieke afroming in 2018. Hier heeft de ChristenUnie ook altijd voor gepleit. Ook moet er ruimte zijn om specifieke knelgevallen tegemoet te komen.

Verhandelbaarheid

De ChristenUnie heeft nog veel vragen over de specifieke invulling van het fosfaatrechtenstelsel, bijvoorbeeld over de wijze waarop rechten verhandeld gaan worden. Door dit aan de vrije markt over te laten, zijn rechten straks alleen betaalbaar voor kapitaalkrachtige intensieve bedrijven en hebben gezinsbedrijven het nakijken, aldus Dik-Faber.

De vraag is ook of het voor de Europese Commissie voldoende is dat Nederland pas weer in 2018 onder het plafond wil zitten. De ChristenUnie wil garanties dat de huidige derogatie van kracht blijft en dat er vanaf 2018 opnieuw derogatie verleend gaat worden.

In gesprek gaan

De komende tijd wil Dik-Faber met melkveehouders in gesprek gaan over de voorstellen. Daarbij moet onder meer aan de orde komen wat de mogelijkheden zijn om de meeste pijnlijke effecten te verzachten.

• Check voor meer nieuws dossier Fosfaatrechten

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer