%27Crowdfunding+MFL+lastig%27
Achtergrond
© Vidiphoto

'Crowdfunding MFL lastig'

Crowdfundingsplatform Boer&Coinvest richt zich na een poging in de totale agrarische sector nu op multifunctionele landbouw (MFL). Ook dit loopt nog niet storm, geeft oprichter Pascal Philipsen aan. Twee melkveebedrijven worden gescreend.

Hoewel de markt van crowdfundingsplatforms in Nederland verzadigd is, ziet Philipsen toch kansen voor de multifunctionele landbouw. 'Crowdfunding is een bewezen financieringsvorm. De 160 crowdfundingplatforms richten zich voornamelijk op het midden- en kleinbedrijf. Wij vinden het zonde dat de multifunctionele landbouw als uithangbord van de agrarische sector tussen de designkrukjes en elektrische fietsen verzandt.'
Philipsen ziet mogelijkheden voor ondernemers die bijvoorbeeld in een boerderijautomaat willen investeren. 'Een gekoeld exemplaar kost algauw 20.000 euro. Waar het bij een bank niet lukt, kan een boer hierbij wel op sympathie van de burger rekenen.'
Maar tot nu toe loopt het nog niet zoals Philipsen had verwacht. Een verklaring voor de geringe animo is volgens hem dat veel ondernemers nog onbekend zijn met crowdfunding. 'Ze weten nog niet wat het inhoudt. Onbekend maakt onbemind.'
Een andere reden ligt volgens de oprichter van Boer&Coinvest ook in het feit dat de multifunctionele landbouwsector versnipperd is. 'Het is heel lastig om de ondernemers met een neventak als groep te benaderen.'
Onderzoeker Daniël de Jong van Wageningen UR verbaast het niet dat multifunctionele landbouwers nog niet in de rij staan. 'Mensen sluiten zich eerder bij bekende platformen aan.'

Eigen netwerk

Aan de andere kant vermoedt De Jong ook dat zeker ondernemers in de multifunctionele landbouw vooral eerst op zoek gaan in hun eigen netwerk naar mogelijke geldschieters. Zo kan een agrarische kinderopvang voor een project een beroep doen op de ouders die hun kind aan de opvang toevertrouwen.
Volgens De Jong is het echter geen gelopen race. 'Er zijn voorbeelden in de MFL-sector waarbij crowdfunding is geslaagd. Denk aan Buitengewone Varkens in Ambt Delden. Deze varkenshouders hebben door middel van deze vorm van financiering een concept in de benen gekregen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  14° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer