Provincies%3A+forse+groei+landbouw+door+PAS
Nieuws
© Ruud Ploeg

Provincies: forse groei landbouw door PAS

Veehouders hebben sinds de inwerkingtreding van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) zo'n 1.600 vergunningaanvragen en ruim tweeduizend meldingen gedaan.

Dat meldt BIJ12, de organisatie die provincies steunt op het gebied van natuur en landelijk gebied. De PAS is sinds 1 juli van kracht.

Bijna 95 procent van deze aanvragen en meldingen heeft betrekking op de landbouw, aldus BIJ12.

Groei

Volgens BIJ12 maakt voor de landbouw de toegekende ontwikkelingsruimte 'een forse groei mogelijk'. Nog niet helder is of boeren alle vergunde activiteiten ook verzilveren. Ontwikkelingsruimte, die niet binnen twee jaar daadwerkelijk is benut, wordt teruggenomen.

'Of dit veel of weinig is, valt moeilijk te zeggen', reageert coördinator Gerbrand van 't Klooster van LTO Nederland. 'Zo zijn er veehouders die voor de invoering van de PAS nog onder de oude regeling een vergunning hebben aangevraagd en veehouders die helemaal geen vergunning nodig hebben of melding hoeven te doen. En zo zijn er meer categorieën.'

Veluwe

In een gedeelte van Natura 2000-gebied de Veluwe is de beschikbare ontwikkelingsruimte volledig benut, meldt BIJ12. Het gaat om de zuidwesthoek van de Veluwe.

Hier is beschikbare ontwikkelingsruimte voor de eerste drie jaar inmiddels volledig benut en kunnen veehouders hun bedrijven niet meer ontwikkelen. Provincie Gelderland bekijkt of er voor vergunningaanvragen op grotere afstand een oplossing mogelijk is.

Meer gebieden

BIJ12 verwacht dat dat deze situatie zich in de toekomst in meer gebieden voordoet, gelet op het aantal meldingen en aanvragen voor vergunningen.

Dat geldt echter niet voor prioritaire projecten, zoals de aanleg van wegen. Hiervoor is apart ontwikkelingsruimte gereserveerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  30 %
 • Vrijdag
  8° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  10 %
Meer weer