Huijbers%3A+Brabant+spreekt+met+twee+monden
Nieuws
© Monique Jansen - ZLTO

Huijbers: Brabant spreekt met twee monden

Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Brabant spreken volgens ZLTO-voorzitter Hans Huijbers in het PAS-debat met twee monden. 'Daar kunnen we niets mee.'

GS wil binnen de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) alleen nog ontwikkelingsruimte bieden aan veehouderijen die ook bestaande stallen voorzien van de nieuwste technieken om stikstofuitstoot te beperken.

Volgens Huijbers hebben deze maatregelen een ongewenst neveneffect. 'Veehouders kunnen alleen nog gebruik maken van de ontwikkelruimte als zij alle stallen in één keer hightech worden en niet alleen die ene nieuwbouwstal.'

Familiebedrijven

Dit besluit treft volgens de ZLTO-voorzitter vooral familiebedrijven die stap voor stap een deel van hun bedrijf willen vernieuwen. 'Met GS is eerder afgesproken dat veehouders de best denkbare technieken toepassen bij compleet nieuwe stallen.'

Bestaande stallen moeten in 2028 zijn aangepast. 'Met deze afspraak en de optelsom van stoppende bedrijven, zal de stikstofuitstoot zo ver dalen dat het idioot is om nu veehouders te dwingen tot grote uitgaven voor een milieudoel dat op een andere manier toch al wordt bereikt.'

Beter afstemmen

ZLTO vindt vooral dat GS de verschillende beleidsdoelen voor land- en tuinbouw qua timing beter op elkaar moet afstemmen en inhoudelijk meer met elkaar moeten verbinden.

Dat geldt voor de ambities uit de 'Uitvoeringsagenda Brabantse Agrofood 2020 (UBA)' en de uitvoering van het 'Stikstofbeleid (PAS)'.

Integrale aanpak

'Het is en voor het milieu en voor het landschap en voor de economie en voor burgers en voor de veehouders veel beter als de provincie de verschillende beleidsthema's integraal benadert', benadrukt Huijbers.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer