'Sector kan grootste duurzame beweging zijn'

‘De land- en tuinbouw zou de grootste duurzaamheidsbeweging moeten zijn.' Dat stelt Hans Huijbers, LTO-portefeuillehouder Duurzaam Ondernemen en voorzitter van ZLTO zaterdag in Nieuwe Oogst.

%27Sector+kan+grootste+duurzame+beweging+zijn%27
© Monique Jansen - ZLTO

Huijbers doet zijn uitspraken in de aanloop naar het Nationaal Mestcongres op dinsdag 8 maart in Arnhem. De LTO-portefeuillehouder Duurzaam Ondernemen is daar een van de sprekers.

Huijbers stelt al langer dat de land- en tuinbouw oplossingen heeft om het mest- en klimaatprobleem aan te pakken. Die boodschap begint te beklijven, merkt hij. ‘Je ziet bij overheden al veranderingen, maar ook wij moeten de handschoen oppakken. Overal tegen zijn, gaat ons niet verder helpen. Wij moeten een beweging worden.'

In de genen

'Wij, boeren en tuinders, zouden de grootste duurzaamheidsbeweging moeten zijn. Dat zit namelijk al zo diep in onze genen. Wij hebben een ongelofelijke kracht die niemand in de duurzaamheidsbeweging heeft. Want die vliegt ‘m aan op een, soms twee, issues', vervolgt Huijbers.

‘Wij kunnen het duurzaamheidsvraagstuk integraal oppakken en invullen. Op alle thema’s: bodem, water, lucht, gewasbescherming, antibiotica, energie, klimaat, noem maar op, het hele spectrum ligt in ons bereik. En stel dat we onze Europese collega’s daarin kunnen meenemen, dan zijn we de grootste beweging ter wereld.’

Belangenverdedigers

Maar dan moet de sector zijn verhaal wel anders vertellen, aldus Huijbers.‘Wij zijn meer belangenverdedigers dan belangenbehartigers geworden. Wij worden boos op alles wat ons overkomt. Wij hebben niet de kracht om de oplossing aan te reiken voordat het een probleem is.'

Boeren en tuinders hebben wel de kennis en kunde om met oplossingen aan de slag te gaan. Huijbers: 'Maar tegen zijn is makkelijker dan een oplossing aanreiken. Want elke oplossing snijdt wel ergens in eigen vlees. Dus dat vergt ook wat van ons. Want milieuproblemen voor je uitschuiven betekent dat ze later groter zijn.’

Commissie Nijpels

Huijbers zit volgende week dinsdag aan tafel bij oud-minister Ed Nijpels die een commissie gaat leiden over de verduurzaming in de veehouderij. 'Dan hoop ik hem duidelijk te maken wat er al allemaal ligt en wat er is gebeurd', aldus Huijbers.

'En dat er een nieuwe impuls nodig is voor het ketensysteem, want de huidige verdienmodellen zijn verdampt. We kunnen wel fair trade op 20.000 kilometer organiseren, maar niet om de hoek.’

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer