%27Laagste+prijsgarantie+Jumbo+vreet+ons+kapot%27
Nieuws
© ZLTO

'Laagste prijsgarantie Jumbo vreet ons kapot'

Het 'nieuwe boeren' in de circulaire en biobased economie biedt verschillende nieuwe inkomstenbronnen, stelt voorzitter Hans Huijbers van ZLTO en portefeuillehouder Duurzaamheid van LTO Nederland. Hij wil terug naar het gemengd bedrijf.

Hij doet die uitspraak in een uitgebreid interview met duurzaamplus.nl, een site die zich specifiek richt op duurzaam ondernemen. Daarin gaat hij op vrijwel alle facetten van een circulaire land- en tuinbouw in.

Huijbers doet enkele opvallende uitspraken. Zo kan hij zich over een slagzin als 'Jumbo's laagsteprijsgarantie' zichtbaar opwinden. 'Dat vreet ons kapot. De supermarktketen veroorzaakt iets, wat ze zeggen niet te willen.'

Trots

De ZLTO-voorman houdt een warm pleidooi over boeren in de circulaire biobased economie. 'Ik wil vanuit mijn innerlijke drive boeren en er weer trots op te zijn om bij te dragen aan deze transitie naar een circulaire landbouw in een biobased economie.'

'Nu al verheug ik me op vrijdagavond om de koeien te melken en in het weekend trots passanten – fietsers, wandelaars, jong of oud – ons bedrijf te laten zien en erover te vertellen. Transparantie staat bij ons voorop en in voor- en tegenspoed', aldus Huijbers.

'Dat is confronterend voor het bezoek, die soms een kritische of romantische kijk heeft op het boeren. Deze ontmoetingen zijn goed voor de realiteitszin aan beide kanten.'

Gemengd bedrijf

Het 'nieuwe boeren' in de circulaire en biobased economie biedt volgens Huijbers verschillende nieuwe inkomstenbronnen. Anders durven denken, die vraag ligt ook bij boeren en tuinders. 'Landbouw is de oplossing, niet het probleem.'

Huijbers wil terug naar het gemengd bedrijf. 'Vooruit naar vroeger, terug naar het gemengd bedrijf', zo luidt het motto van Huijbers. 'Onze akkers zijn deel van de natuur en het Nederlandse landschap.'

Hij ziet kansen voor boeren om aan de wens van overheden en ngo's te voldoen om wallen en hagen in ere te herstellen en biodiversiteit in flora en fauna terug te brengen. 'Je kunt ook functionele agrobiodiversiteit of agroforestry als een nieuwe inkomstenbron zien', zegt Huijbers. 'Durf anders te denken en op verschillende manieren in te spelen op de nieuwe tijd!'

Geen subsidies

Ook het ministerie van Economische Zaken, met innovatiesubsidies voor bedrijven die de grondstoffen verwerken en bewerken, komt aan de beurt. 'Geen subsidie voor de boer', stelt de LTO-portefeuillehouder.

'Duurzaamheid en circulaire economie vindt de politiek misschien sexy en doet het bij de kiezers goed zoals ook in de marketing van het bedrijfsleven, maar het zijn nep-oplossingen en nep-producten. Ze gaan voorbij aan een evenwichtig landbouwbeleid, want zo'n beleid is een samenlevingsbeleid', benadrukt Huijbers. 'Het gaat ons allen aan.'

Weer

 • Zaterdag
  24° / 14°
  70 %
 • Zondag
  24° / 17°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
Meer weer