Kamer+wil+bezem+door+keurmerken
Nieuws
© oogvereniging.nl

Kamer wil bezem door keurmerken

De Tweede Kamer wil een einde maken aan de vele keurmerken op levensmiddelen. Een voorstel daartoe van Kamerleden Fatma Koser Kaya (D66) en Bart de Liefde (VVD) werd woensdag aangenomen.

Volgens VVD-kamerlid De Liefde kunnen consumenten momenteel maar moeilijk onderscheid maken tussen de 'janboel' aan keurmerken.

'Je ziet door de bomen, vinkjes, sterren, blaadjes en stoplichten het bos niet meer. Wij roepen producenten, consumenten en winkels op snel te komen met een helder kader voor keurmerken, om vervolgens drastisch te snoeien in het aantal.'

Beslissen

Ook Koser Kaya wil snoeien in het woud van keurmerken: 'Met duidelijke keurmerken zie je in één oogopslag of een pak koekjes of een pond gehakt past in je persoonlijke wensen wat betreft impact op het milieu, dierenwelzijn en gezondheid. Mensen kunnen zelf beslissen wat ze daarbij belangrijk vinden.'

Stoplicht

Het voorstel roept het kabinet op samen met de producenten-, keten- en consumentenorganisaties te komen tot een duidelijker voedselkeurmerk-systeem.

De Kamer wil daarbij de Britse ervaringen op het gebied van een vrijwillig systeem betrekken. De Britse voedselsector hanteert een stoplicht-systeem dat aangeeft of een product gezond is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
 • Maandag
  14° / 0°
  10 %
Meer weer