Conflict+rond+uitzend%2Dkeurmerk
Nieuws
© SNA

Conflict rond uitzend-keurmerk

De vakbonden FNV en CNV trekken zich terug uit het SNA-keurmerk voor de uitzendbranche. De werkgeversorganisaties, waaronder LTO, reageren met onbegrip op deze stap.

Sinds 2006 werken de sociale partners via de Stichting Normering Arbeid aan zelfregulering voor ordening in de uitzendbranche. Het SNA-keurmerk voor betrouwbare uitzendbureau's geeft inlenende werkgevers houvast.

Onterechte certificering

De vakbonden stellen dat het keurmerk er niet in slaagt om bonafide en malafide bedrijven te scheiden. Steeds meer uitzendbureaus die de uitzend-cao ontduiken zouden toch een certificering krijgen.

Het gaat volgens FNV en CNV om nieuwe constructies, met name zzp-bemiddeling, waarmee bedrijven goedkoop krachten aan het werk zetten. Ze vinden dat niet aanvaardbaar en stappen uit het bestuur van Stichting Normering Arbeid.

Stappen vooruit

De zeven werkgeversorganisaties die ook deel uitmaken van het bestuur reageren teleurgesteld. In een verklaring stellen ze dat de afgelopen jaren flinke stappen vooruit zijn gezet.

De kwaliteit van de zelfregulering is verhoogd en alle betrokken partijen hebben zich ingespannen om daar een succes van te maken, aldus de verklaring. Zo is onder meer controle op de naleving van een aantal cao-elementen aan de norm toegevoegd.

Werkgevers gaan door

De werkgevers laten weten ook zonder vakbonden verder te gaan met de zelfregulering. De verklaring is onder meer ondertekend door VNO-NCW, MKB-Nederland, LTO Nederland, de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU).

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
 • Maandag
  15° / 3°
  20 %
Meer weer