Duits+bioareaal+groeit+weer
Nieuws
© Jan van Liere

Duits bioareaal groeit weer

Voor het eerst sinds enkele jaren is in Duitsland weer sprake van een duidelijke groei van het areaal biologische land- en tuinbouw. Dat meldt Felix Prinz zu Löwenstein, voorzitter van de Bund fur Oecologische Landwirtschaft (BfOL).

Zu Löwenstein presenteerde de cijfers per 1 januari 2016 op de vakbeurs Biofach in Neurenberg. Daaruit blijkt dat in Duitsland nu op 1.077.950 hectare biologisch land- en tuinbouw plaatsvindt.

Stijging 3 procent

Dat is ruim 30.000 hectare, of bijna 3 procent, meer dan een jaar geleden. In twaalf maanden tijd schakelden 945 ondernemers om. In totaal zijn er nu 24.343 biologische land- en tuinbouwbedrijven.

Daarmee telt de biologische sector in Duitsland steeds meer mee. Van alle bedrijven werkt nu 8,7 procent biologisch en ze beheren 6,4 procent van totale areaal.

Markt groeit sneller

Zu Löwenstein plaatst wel een kanttekening bij deze ontwikkeling. 'De toename van de productie is gewoon niet genoeg om de groei van de markt bij te houden. Dat geeft ons zorgen.'

Zijn mening wordt breed gedeeld. Handelaren melden dat ze soms nee moeten verkopen tegenover afnemers. Met name het aanbod van varkensvlees is flink kleiner dan de vraag. Ook bij zuivel is sprake van een tekort.

Meer overheidssteun

De BfOL vraagt om meer overheidssteun voor de biologische sector, vooral voor ondernemers die omschakelen. De budgetten voor omschakelaars zijn beperkt. In bijvoorbeeld de deelstaat Saarland is het geld al helemaal op.

Zu Löwenstein vraagt de Duitse overheid de maximale overheveling van 15 procent van pijler 1 naar pijler 2 in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid toe te passen. Hij noemt het een 'maatschappelijke verantwoordelijkheid' van de overheid om in actie te komen.

Berlijn: nee

Het ministerie van Landbouw in Berlijn voelt echter niets voor een hogere overheveling. Die bedraagt nu 4,5 procent. En dat blijft voorlopig zo geeft Clemens Neumann, een topambtenaar van het Berlijnse departement, aan.

Weer

 • Zaterdag
  16° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer